Istoria țării noastre este scrisă de fiecare dintre noi - literă cu literă, cuvânt cu cuvânt. Fiecare poveste, trăită zi de zi pe acest teritoriu sau în afara lui, alcătuiește ceea ce va rămâne ulterior în istorie. Istoria unei țări nu este o noțiune sterilă, creată în laboratoare științifice - ea este ceea ce trăiește fiecare dintre noi astăzi, aici și acum.
Prin această campanie dorim să ne readucem pe fiecare în linia întâi, să ne revendicăm puterea pe care o avem în societate, să ne reamintim că, chiar dacă suntem oameni obișnuiți - suntem cei și cele care influențează viața acestei țări indiferent de genul, etnia orientarea sexuală, sexul, vârsta, religia și statutul social pe care le avem.
Fiecare istorie contează. Noi contăm.
15 iunie, marți
13:00 – 14:00
Ceremonia de deschidere
a Festivalului „Moldova Pride”
Deschiderea va fi marcată, tradițional, prin arborarea drapelului Moldova Pride în curtea Centrului de Informații GENDERDOC-M. La fel ca și anul trecut, ceremonia va avea loc offline în prezența unui număr limitat de persoane (doar a angajaților și a membrilor Boardului) cu transmisiune live pe rețelele sociale ale organizației.
De asemenea, în ziua ceremoniei de deschidere a Festivalului „Moldova Pride”, mesajele video ale ambasadorilor și reprezentanților ambasadelor prietenoase comunității LGBT+ vor fi accesibile online.
16 iunie, miercuri
13:00 – 14:00
Decernarea antipremiilor
„Strachina de jmalț”
Antipremiile vor fi înmânate persoanelor publice care și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+ în Republica Moldova.
Transmisiunea live va fi accesibiliă pe rețelele de socializare ale organizației.
17 iunie, joi
17:00 – 19:00
Sănătatea mintală în comunitatea LGBT+ și importanța ei în activismul LGBT+ (partea I)
Scopul conferinței este de a discuta problemele de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele LGBT+, inclusiv activiștii și activistele LGBT+, în viața lor de zi cu zi, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Conferința este organizată în cadrul Coaliției Europei de Est pentru Egalitatea Persoanelor LGBT+.
Transmisiunea live va fi accesibiliă pe rețelele de socializare ale organizației.
18 iunie, vineri
17:00 – 19:00
Sănătatea mintală în comunitatea LGBT+
și importanța ei în activismul LGBT+ (partea II)
Transmisiunea live va fi accesibiliă pe rețelele de socializare ale organizației.
19 iunie, sâmbătă
10:00 - 19:15 Pride Park
Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Anul acesta, ca și anul trecut, evenimentul vor avea loc online. Programul va dura toată ziua, evenimentele vor fi transmise în direct pe pagina Facebook a organizației.
Programul va include următoarele activități distractive și informaționale:
10:00-10:30 Atelier culinar
11:00-12:15 Webinar de storytelling.
Acest webinar va fi condus de Leo Zbanke, regizor de film, scenarist, psiholog, activist LGBT+, autor de traininguri despre: storytelling, instrumente audiovizuale, educația mediatică. În ultimii cinci ani a lucrat ca trainer în toată Europa cu programele Consiliului Europei - Erasmus+. Webinarul este adresat atât persoanelor care ar dori să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire în public, cât și celor care ar dori să utilizeze rețelele sociale pentru a vorbi despre identitățile lor sau alte subiecte sociale privind LGBT+.
12:30-13:30 Contemporary body wave cu Serghei Golovnea
13:40-14:40 Pauză muzicală - HRISTINA, art-pop din Moscova
14:40-16:00 Intersecția identităților: o discuție cu persoanele rome queer din România și
Ucraina. Adesea mulți și multe roma queer ori își șterg identitatea etnică în jurul altor
persoane LGBTQ+, din teamă să fie evitați, ori renunță la partea lor queer, deoarece în
niciun caz nu pot s-o dezvăluie în comunitatea lor de origine, dacă vor să rămână parte a ei.
Cum trăiesc cei și cele care se decid să fie deschiși_se, ba mai mult, se implică în munca de
activism civic, rezistând prejudecăților?
Vom discuta cu Antonella Lerca Duda (România), Julio Elvisey Pisică (România) și Aliona
Kazanska (Ucraina).
16:00-17:00 Discuție deschisă cu membrii comunității LGBT+ din diaspora moldovenească: „Ce putem face împreună pentru dezvoltarea mișcării LGBT+ în Moldova?”. Prin acest eveniment ne propunem să implicăm membrele și membrii activi ai comunității care locuiesc în afara țării, dar sunt dispuși să contribuie la activismul LGBT+ local.
17:15-18:15 Discuție despre hârțuire între membrii grupului de suport pentru părinții persoanelor LGBT+ și membrii grupului „Părinți Solidari”. Bullying-ul este principala problemă cu care se confruntă adolescenții LGBT+ în diferite domenii ale vieții lor, dar mai ales în școli, de aceea părinții din grupul de suport ar dori să își concentreze activismul în jurul acestei teme.
18:30-19:15 Un quiz despre evenimentele importante și memorabile și persoane legate de comunitatea queer din Moldova și nu doar.
23:00 – 04:00 Pride PrEParty 2021 – Fii pregătit_ă de petrecerea ta
Petrecere de promovare a comportamentului sexual protejat și conștient între persoanele LGBT+: PrEParty are ca scop informarea și educarea despre sănătatea sexuală într-un mod distractiv. În timpul petrecerii vor fi proiectate spoturi video scurte, despre prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și serviciile Programului de Sănătate a Centrului GDM, în special, posibilitatea de a primi medicamente de profilaxie pre-expunere care sunt utilizate pentru prevenirea HIV. Această petrecere va fi organizată online și va implica trei DJ.
20 iunie, duminică
12:00 – 13:00 Marșul Solidarității „Sunt Ok”
Anul acesta Marșul Solidarității va avea loc, ca și în anul precedent, online. În așteptarea vremurilor bune, când vom putea din nou ieși în stradă lalolaltă, venim cu o soluție – un marș în format video grafic, în care va putea participa fiecare.